انتشار خبرهایی در مورد تمایل ترامپ به خرید گرینلند از دانمارک واکنش های بسیاری را در پی داشته اما چرا آمریکایی ها از ده ها سال قبل به این جزیره منجمد چشم طمع داشته اند؟
گرینلند بزرگترین جزیره دنیا است که بین اقیانوس اطلس شمالی و اقیانوس منجمد شمالی واقع شده و تحت مالکیت دانمارک قرار دارد. این منطقه که برخلاف نامش بویی از سرسبزی نبرده، با ۲.۱ میلیون کیلومتر مربع مساحت از ایران بزرگتر است اما تنها ۶۰ هزار نفر جمعیت دارد.
گمانه زنی های اخیر درباره قصد ترامپ برای خرید گرینلند توسط وال استریت ژورنال و به نقل از منابع داخلی کاخ سفید منتشر شده. ظاهرا وی حتی با دستیاران و وکیلش درباره راه های به چنگ آوردن این جزیره نیز صحبت کرده است.
سابقه تمایل آمریکاییها به خرید این جزیره به سال ۱۹۴۶ برمیگردد اما چرا باید آنها به حاضر به پرداخت ده ها میلیارد دلار برای منطقه ای باشند که ۸۰ درصدش از یخ پوشیده شده و کمتر کسی حاضر به سکونت در آن است.
مهم ترین دلیل این است که به باور بسیاری از کارشناسان گرینلند از نظر منابع طبیعی از جمله آهن، روی، الماس، طلا، عناصر کمیاب، اورانیوم و حتی نفت بسیار غنی است که به لطف پوشش یخی گسترده تا کنون دستنخورده باقی مانده اند. از طرف دیگر گرمایش جهانی باعث آب شدن بسیاری از این یخ ها شده که دسترسی به منابع مذکور را تسهیل می کند.
این جزیره علاوه بر منابع مذکور دارای مقادیر فراوانی آب و یخ عاری از ناخالصی، غذاهایی دریایی و انرژی های تجدید پذیر است و اخیرا هم به مقصدی محبوب برای گردشگران تبدیل شده است.
دلیل دوم اما به موقعیت ژیوپولیتیکی این منطقه برمی گردد. ایالات متحده همین حالا هم یک پایگاه هوایی را در این منطقه مستقر کرده که ظاهرا هدف از آن شناسایی سریع حملات احتمالی از سوی روسیه است. در صورتی که گرینلند به خاک آمریکا ملحق شود، موقعیت آنها از نظر نظامی تقویت می شود.
دلیل سوم به جاه طلبی های بی پایان ترامپ مربوط می شود. هرچند مقامات دانمارک هرگونه پیشنهاد برای فروش این جزیره را از همین حالا رد کرده اند اما اگر ترامپ موفق به جلب نظر آنها شود، نام خود را برای همیشه در تاریخ آمریکا ماندگار خواهد کرد؛ همانطور که «ویلیام سیوارد» به عنوان عامل اصلی خرید آلاسکا از روسیه مورد احترام آمریکاییها است.